Kalandok a Tűz és Jég országában

2015. március 5., csütörtök

2. Hová kerültem?


Le a térképről. Nem viccelek!

Kemény valóság, amikor egy európai ország már olyan messze van „Európától”, hogy lemarad még a tévés időjárás-jelentéses térképről is! Bizony! Ha eddig nem tűnt fel, nézd csak meg egyik este! Tessék csak! :D Az Egyesült Királyságtól ÉNy-ra kellene lennie valahol a kék közepén, félúton Grönland felé.
Emlékszem, amikor az első napok egyikén anyukám csalódottan mesélte, kíváncsian ült a tévé előtt, hogy kiderítse hány százalékban váltam már jégkocává, amikor kiderült, hogy maximum online tudja megnézni, mert Izland nincs rajta az időjárás-jelentéses térképeken, sőt, sokszor a földrajzatlaszról is lefelejtik. Thug life.. Na de mindegy, annyi baj legyen.

Forrás: Google maps
Izland a Tűz és Jég országa, ahogy emlegetik.

Ennek oka, hogy a természet e 2 alapelem egyidejű jelenlétével mutatja meg hideg és meleg lenyűgöző együttlétét. Télen egy szigetnyi jégbirodalommá alakul az ország, mint a mesében :) hiszen mindent hó borít. Közben pedig a helyi vulkánok is aktívkodnak és a geotermikus energia fűtötte szabadtéri fürdők, illetve fel-feltörő forró gejzírek nyűgözik le az idelátogatókat. Izlandi nyarat egyelőre még nem láttam, de azt mondják, az olykori vulkánkitörések, földrengések és gejzírkitörések ugyan megmaradnak, de hó csak a hegyeket borítja, a táj teljesen átalakul. Előbújik a fekete, hamuborított talaj, kizöldellnek a most sárgán virító moha és fűcsomók, és nyílnak a virágok. A téli fehér zölddé változik és mintha egy másik országban lennél. „Most is szép persze, de nyáron.. nyáron is látnod kell” mondják a helyiek. Hiszek nekik, úgyhogy már most tervezem a jövőbeli, nyári visszatérést. :D

Bugyogó gejzír a jégtáblák között

Gullfoss gejzír és társai



Otthon is vannak persze hegyek: kisebbek, nagyobbak, mint a görögdinnye, de itt az 1000 méteres hófehér hegyek előtt az Atlanti-óceán kékje terül el és tudod, hogy közben narancsosan izzó láva folydogál nem is olyan mélyen alattad. Szóval mindenképpen érdekes tűz-jég kombót tapasztalhatsz errefelé. :)
Soha nem hittem volna, hogy egyszer itt fogok élni. Nem terveztem.
Megragadtam az elém kerülő lehetőséget, és ide kerültem. Így aztán még hihetetlenebb!
Igen, ilyen van!

A 914m magas Esja 10km-re Reykjavíktól 

Öböl 5 perc sétára 'otthonról' :D


De mi is, miért is, kik ezek itt?
Az ország területre picit nagyobb, mint kis hazánk. Ez jelenleg 103.000km2-t jelent, de a sziget folyamatosan terjeszkedik  :D Évente 2cm-t nő K-Ny irányba, köszönhetően a tektonikus lemezek széttartó mozgásának. Emiatt sokszor viccelődnek a helyiek, Izland egyszer még világuralomra tör! :D
Ami viszont meglepő, hogy csupán 326.000 lakosa van az egész országnak, ami Debrecen+Tata összlakosságával egyenlő! (Csak viszonyításképpen, Magyarország 9,5 millió fővel tartozik a közepes méretű országok mezőnyébe.)
A lakosság 60%-a egyébként a fővárosban, Reykjavíkban él, ami főleg a sziget többi részét jellemző zord időjárási körülményeknek, és megélhetési lehetőségeknek tudható be. Az élet határozottan a délnyugati parton összpontosul (reptér, kikötők, infrastruktúra, emberek!).
A népesség 10%-a egyébként bevándorló. Tippelsz nemzetiséget? Én eléggé meglepődtem, de hamar beigazolódott, tényleg így van. A lengyel populáció képviseli a legnagyobb tömeget az izlandi után.
Az országba látogató turisták száma 1 millió fő fölött volt a tavalyi évben, háromszorosa a lakosságnak. Megy is a turizmus, utaztatás és hotel business rendesen, nem kell aggódni. :D

Ennyi okosság elég is egy napra. Keep in touch! ;)

Az évi 2cm távolodás, ahol a Trónok harcát is forgatták

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése