Kalandok a Tűz és Jég országában

2015. március 27., péntek

6. Ho hó- Ha ide nem kell vastag pulcsi, akkor hova?

Itt még mindig hideg van!!!

Nyakunkon az április, otthon tombol a tavasz, a bátrabbak már pulcsiban közlekednek,a méhecskék krókuszról- krókuszra repdesnek, itt meg.. havazik o.O

Nem tudok elszakadni a megbotránkoztatóan hosszú téltől, így még egy bejegyzés erejéig az ország unikumához hűen, a hideg és meleg vetekedéséről olvashattok.
Egyre gyorsabban olvad a hó. Juhuu, jön a tavasz! 
Kemény tél az idei”- mondják a helyiek. Szerintem meg olyan, mint otthon. Lehet, más lenne a véleményem, ha nem csak akkor mennék ki, ha szimpatikusnak tűnik az idő az ablakon keresztül.  :P Ennek ellenére a főváros környéki átlagos 0 fokot (+5 -5) nem mondanám kifejezetten hidegnek. 
A szél már ütősebb. Szinte mindig csípősen fúj, főleg a parton és vízen (kvázi mindenhol). Ha meg még közben esik is! A dánoknál hozzászoktam az esernyő nélküli élethez, mivel akármennyire is szitál, szakad, zuhog, hömpölyög, senki nem használ esernyőt. Itt már meg sem próbálod, mert nyilvánvalóan nincs esélyed a szél-eső kombóval szemben. Errefelé a vízálló overál a menő.

Természetesen évek óta akkor a leghosszabb az izlandi tél, amikor itt vagyok, hogy még véletlenül se lássam zölden a vidéket. Általában maximum pár hetet havazik intenzíven. Gondoltad volna? Most meg? Már 4. hónapja tart. Néha megvillantja előtted a tavaszi hangulatot egy-két napsütésesebb órával, de aztán megint folytatódik a sógolyó méretű vagy épp nagy pelyhes karácsonyi havazás. Itt még most is kell a két pulcsi, sapka, sál, kesztyű+téli kabát. 
Az egyik munkatársam mesélte mennyire várta a nyarat, amikor idekerült Libanonból. Csak várta, várta, majd egy év elteltével megkérdezte, mikor lesz már nyár, mire azt a választ kapta „Hát az már elmúlt”. Hm, hát igen, kinek mi. Itt +20 fok a nyári maximum és olyankor az izlandiak már „juhúúú, bikini, hőség van!”. :D

Az itteni két évszak a tél és a tavasz, mindig szelesen! Érdemes észben tartani.

Bár én Star Wars 6. rész eleje Luke haldoklása Szibériában-t képzeltem, ennyire csak a kietlen vidékeken durva a helyzet (általában). :)
De ugye minderről fogalmam sem volt, amikor nekikezdtem a bőröndöm bepakolásának januárban. 
Egy éve még prémesebbnél prémesebb, nagy helyet foglaló pulcsikkal felpakolva indultam Dániába, merthogy ott majd hideg lesz. Aha! Esős, ködös ősz és tél, hűvös, szeles tavasz és nyár. 3 percre laktam a sulitól, így ugyanaz a vékony pulcsi jó volt télen nyáron. Pont emiatt egyébként elég unalmas a dánok ruhatára. :D
Na de vissza Izland. Most januárban újra izgatott pakolásba kezdtem, ezúttal még vastagabb és még több helyet foglaló pulcsikat válogatva. (Gondosan végiggondolva a hasznos cikkek, ruhadarabok és anyu sütije közötti prioritást, ami nagyooon nehéz, a kiló limit meg persze elég szűkös. De a lényeg, hogy került meleg ruha a bőröndbe. Még jó!)

Mert ugye, ha ide nem kell vastag pulcsi, akkor hova?
Bizony jó az a 3 réteg, kell az a 3 réteg.
Furcsák ezek az északi népek. Míg én így nézek ki ˇˇ ők kis pólóban kis kabátban császkálnak, vagy épp rohangálnak odakinn. Mert a vasárnapi kocogást viharos időben is meg kell tartani ugye..
Amire számítottam
Amit tapasztaltam
Hideg ország, havas ország kétségtelen. 
Télen ugyan illik rá a név, Iceland, a jég földje, inkább adnám ezt a címet Greenland-nek. Gröndland mindig havas, mégis zöld a neve. Izland javarészt zöld, mégis jeges a neve. Na mindegy. Valaki réges-régi bakija miatt ez a vicces névcsere már valószínűleg örökre így marad. Grönland egyébként a Dán Királyság autonóm tartománya, amit állítólag még 982-ben egy Izlandról száműzött gyilkos fedezett fel. Amikor visszatért száműzetéséből, zöld földként emlegette, hogy csábítóvá tegye társai számára, akik aztán odamentek és éhen haltak. Nem tudom mennyi a sztori valóságalapja, de gondoltam megosztom veletek. :D
A történet aktualitása annyi, hogy jó lett volna átugrani Gröndlandra, terveztem, de ha a legnagyondrágábbat még lehet fokozni, akkor az árak valahol a Hollandiánál, Dániánál, Norvégiánál, Izlandnál is még magasabb kategóriában vannak. Így be kell érnünk ennyivel. :D

Na de hogyan küzdenek itt meg a hóval?
Mily meglepő: a Fűtés a kulcsszó!
Először is, nincs is olyan sok hó. Tapasztalataim szerint sokszor esik és olvad, de nem méteres mennyiségben.
Ez az ország a zöld energia paradicsoma. Geotermikus energiával fűtik a lakásokat, utakat, járdákat, melegítik a vizet, és állítják elő az áramot. Az egyik geotermikus erőműben az „Eljött a pazarlás ideje” címmel nyitottak.
„Ha meleged van, nem tekered lejjebb a fűtést, csupán kinyitod az ablakot. 
Egy átlagos lakás rezsiköltsége nem éri el a 100 eurót. 
A net és a telefonszámla többe kerül, mint a rezsi.”

Szeretik a luxust, ezt már többször hallottam. Na de a járdafűtés a luxusnak már egy elég felsőkategóriás megjelenési formája. Számukra ez természetes, hiszen annyi a melegvíz, hogy nem tudják már hová tenni. Így inkább elvezetik az utak alatt és megspórolják a téli járdasöprést. (Megjegyezném, nem láttam még hólapátot senki kezében.)

Apropó járda. Itt nincs zebra. Nagyon zavaró, mivel szabálykövető polgár lévén mindig a fehér csíkokon kelek át az út túloldalára otthon. Itt meg egyszerűen nincs! Első belvárosi sétám alkalmával szabályosan rettegtem mikor csapnak el, mert a sok hó miatt még az útpatkát sem láttam, nem hogy a feltételezett átkelőhelyeket.

Zebra nélküli élet

Találó marketing a fura színű gyümölcslének
Síelgetnek, korizgatnak az izlandiak, mégis a cselgáncs és a kézilabda a feltételezett nemzeti sportjuk. Feltételezett mert elég nehéz nemzeti sportnak nevezni bármit is, ha csak pár, pár tíz ember űzi azt. Mindig elszomorodnak, ha a sportversenyekre terelődik a szó. Kis ország és korlátozott lehetőségek révén nem túl sikeresek a fociban vagy az olimpiákon. Vannak filmbenszereplős erős embereik, filmbenszereplős szép tájaik, de sportolókban nem túl gazdagok.

Na tessék.. már megint ez a hófúvás. Az előbb még hét ágra sütött a nap.. -.- Úgy jön a vihar, mint otthon a nyári zápor. Boldog napsütés, közben meg hirtelen lecsap a hó milliónyi hungarocellgolyót szórva rád.

Olyan járattörlő viharokkal találkoztam a szigeten, ahol már a taft sem tartott volna.
Ennek is megvannak a fokozatai. Először csak az Északi- fény néző kirándulásokat törlik, ami majdnem mindennapos. Majd törlik a többi kirándulást is és néhány repülőjáratot, késések várhatóak. Aztán törlik az összes járatot. Végül pedig piros hátteres figyelmeztetést kap minden hotel és utazási iroda, „nem kirándulós idő várható, gondoskodj róla, hogy minden le legyen kötözve odakinn, ami kevesebbet nyom 100 kilónál. Árvíz várható.” Eddig ez volt a legdurvább. Annak ellenére, hogy ez sem tartott pár napnál tovább, sokak utazását és Izland néző terveit keresztbehúzta.


Nagyonvihar
Izlandon bizony komolyan kell venni az időjárás előrejelzést. Ha meg kell állni, akkor meg kell állni, különben az árokban végzed. Az meg a te hibád. Ők megmondták.
Ugyanígy a forró gejzírrel: ha nem szabad hozzányúlni, akkor ne tedd! A tiltás mindig olyan csábító.. :) Ha mégis megteszed és megsérülsz, így jártál, a te hibád, ők megmondták. Nincs minden háromszor körbekerítve és körbetáblázva, mint általában otthon. Úgy vélik elég értelmes vagy és elsőre is felfogtad, amit mondtak. De ez nem mindig jön be. Sajnos sok turista tűnik el a téli hófúvások közepette, mert majd ők mennek kocsival a végtelenbe és megmutatják.
Itt nem olyan a közlekedés, mint otthon. Nincs fél óránként egy falu vagy benzinkút. Nincsenek vasútállomások, menetrend szerinti busz is csak ritkán közlekedik. Mindenkinek kocsija van, vagy transzfereznek. Ez itt a nagy business. Ajtótól- ajtóig viszik a vendégeket és nagyon nincs is más lehetőséged, ha be akarod járni a sziget nevezetesebb helyeit. Egy kisebb vagyont kell fizetned, hogy kirándulni vigyenek, vagy kocsit bérelsz. (Őrült módon, bátran és jól vezetnek a helyiek, nem hiába téli körülmények.)

Amit ki ne hagyj, ha Izlandra jössz: :D
- Golden Circle túra
- Kék lagúna fürdőzés
- Északi- fény vadászat (csak szeptembertől- áprilisig)
- Gleccsermászás
- Izlandi lovagolás
- Fürdés a hegyek között a semmi közepén egy természetes meleg vizes forrásban
- Bálnanézés (opcionálisan ajánlott :D)
- Jégbarlang (csak novembertől-márciusig)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése