Kalandok a Tűz és Jég országában

2015. április 27., hétfő

11. Meghódítottuk a déli partot

Road trip on the South Coast 

A sziget déli partja kifejezetten kellemes hely. Az első pár legkedveltebb kirándulási útvonal között van, melegebb ala télen is járható, sok a látnivaló, vízesés és tanya, legnépesebb városa pedig a 300-400 főt számláló Vík, ami mai túránk végállomásául szolgált.

Persze szép és jó a szervezett buszos kirándulás, sok a hasznos információ, de a szűk időkeret miatt nagyon sokszor hiányzik még az a plusz pár perc, amit a vízesés melletti barna kavics mohás oldalának megismerésével szeretnél eltölteni. Emellett sokkal izgalmasabb (és olcsóbb) egy bérelt autóval, barátokkal felfedezni a vidéket, így ennek történetét mesélem most el.

1. lépés: Találj útitársakat
2. Csekkold az időjárás előrejelzést és útviszonyokat  
3. Tervezd meg az utat (mégsem lehet minden kis vízesésnél elidőzni..)
4. Bérelj kocsit (köss biztosítást rá!)
5. Legyen nálad térkép, szendvics, víz, takaró, bikini és váltóruha

Tipp: Ne felejts el meleg vizes fürdőt venni egy hegyi forrásban ;) 
A meleg vizes források térképe segít, hogy könnyebben rábukkanj a rejtett kis zugokra.

Start!
Meglepő módon az 1-es útra hajtva indult a napunk. Miután átstresszeltük az első fél órát a durva hóátfúvások miatt, először egy forrásos hegyoldalnál álltunk meg.


Majd két "no name" vízesés következett. 
Persze nekünk is rejtett víztócsákkal tarkított fél méteres szalmamezőn kellett átgázolni.. Rossz ötlet volt. Ezt a cipőbe szivárgó víz érzése viszonylag hamar jelezte, de az izgalom hajtott. Ilyen apróság nem állja utunk. Odafutottunk és csak álltunk a lökdöső szélben. Bámultunk a vízre és vörösödő ujjaink között kattogtak a képek.

Seljalandsfoss vízesés

Az első nagyobb vízesés, amit már az útról látni, emiatt itt mindenki megáll. :D Négy vízesés van egymás mellett: egy nagy, 2 kicsi, a negyedik pedig egy barlangban van elrejtve kb 15 percnyi sétára. 
Többször volt szerencsém a találkozáshoz, de zöld környezetben még csak prospektusban láttam. :/ Egyébként körbe lehet sétálni a 60 méterről zuhogó vízesést, amit ajánlok a vállalkozó szelleműek figyelmébe. ;) Nekem még sajnos nem sikerült az attrakció..
- Egyszer túl jeges volt az út.
- Másodszor megpróbáltuk, de a 70km/h-s szél miatt vízszintesen szálló zuhatag röpke 3 lépcsőfoknyi idő alatt a szó szoros értelmében bőrig áztatott minket. Változó intenzitással terítette be a víz a lépcsőt és azt mondanám "Nem kaptuk el a pillanatot". Mindenkinek megvannak az élménymedencék nagynyomású nyakmasszírozó vízsugarai? Valami olyasmit kell elképzelni. Mert a vízesés csak messziről fátyolos..
#f*ckYOLO 
0 fokban, 70-es szélben, kerti csap alatt fürdőzni mégsem annyira "egyszer élünk yeah" érzés, mint azt mi gondoltuk. :D Utólag azért vicces, jó sztori lett belőle.
- Harmadszor már meg sem próbáltam, lenyűgözött a vizet ölelő szivárvány. Egyébként meg várom a szélcsendet.


Seljalandsfoss februárban
Seljalandsfoss áprilisban
A barlangba rejtett 4. vízesés :O
Seljavallalaug

Pancsi time! :D
Miután kellően eláztunk, ugyan kevesebb lelkesedéssel, de Izland legrégebbi medencéjét célba véve folytattuk az utat.
A termálfürdők vízére emlékeztető meleg, enyhén záptojás szagú útszéli patakokban fürödni érdemes!
15 perc a kocsiban, majd 20 perc séta a víztől tocsogó ruhában, csizmában, télikabátban, immár zokni nélkül (mert már úgy sem melegít). A hegyek között bújik ez a hely. A medence egy fala természetes, a másik három pedig mesterséges betonfal. 1923 óta rengeteg izlandi gyerek tanult meg ebben a vízben úszni. Elég kalandos megközelíteni, jó pár patakon is át kellett kelnünk. Egyszer már eláztunk, így nem sokat zavart, hogy a hidacskát is 4-5cm magasan átmossa a víz. 
Egyre jobban fújt a szél és a vizes ruhában tényleg öngyilkosságnak tűnt hegyet mászni. Bikinire vetkőzni szeles 2°C-ban meg még annyira sem kellemes. Végig a gőzölgő forrás gondolata éltetett. Végre odaértünk, sikítva beleugrottunk a zöld vízbe és... 
langyos volt. Azt a csalódást leírni nem tudom. Fájt.
Ha azt mondom "melegebbre számítottunk", finoman fogalmaztam. Bekészítettünk pár sört meg szendvicset, hogy a forró vízben relaxálva azokat majd széles mosollyal elfogyasztjuk.
Ehelyett negyed órát kényszerúszkáltunk, majd "felfrissülve" visszabaktattunk a kocsihoz.

Igazából lehetett volna rosszabb is, ha mondjuk még egy hóvihar is beköszön közben. #Epicbath
Sztorik, amik egy életre szólnak. ;)
Akármilyen merész ötletnek tűnik, tudod, erősebbé tesz, egy alkalmad van, és ha most nem teszed meg, akkor soha. Akkor meg, miért ne? Nehogy már kimaradjon! :D

Csak képzeld el nyáron milyen zöld lehet! :O
Szikla 1
Emlékezetből próbáltunk a bazaltsziklákhoz eljutni, de többször is benéztük a jobbra kanyart. Szerencsére mindannyiszor fantasztikus helyeken lyukadtunk ki. :D
Ez a szirt az, amit meg kell nézned, ha bérelt kocsival érkezel. Egyik szervezett kiránduláson sem visznek ide fel, nem véletlenül. Nagyon meredek, keskeny az út, magasan van, és veszélyesen fúj a szél. Négyen ültünk a kicsi kocsiban, de úgy rázta azt  az ajtótépő szél, mintha tüntetésen 10-en ugrálnának rajta. Ha körbenézel a világítótoronytól, ezt látod.

Szikla 2
"Na most már tényleg itt kell jobbra kanyarodni". Vagy nem. De már legalább látni a sziklákat. :)
Reynisfjara

Csak ideértünk! ;)
Híres bazaltszikláiról és fekete homokos partjáról. Fekete vulkáni hamu borít mindent, a bazaltsziklák lépcsős fala pedig valami egészen különleges kilátást nyújt a mászó kedvű turistáknak. Szuvenírboltban több ezer forintos áron vesztegetik ezt hamut (ami itt olyan, mintha fél marék földet ajánlanál 5000-ért), így ha olcsóbb megoldásra vágysz, csak vigyél egy befőttes üveget magaddal! ;) Ezenkívül az egyik legveszélyesebb vízpart, mert a nyílt vízi hullámok hatalmas erővel mossák a partot, ahol akár te is sétálgathatsz vagy futhatsz a víz elől. (A hullámok mindig gyorsabbak)Vík
Sok település nevében találkozhatunk a "foss" és "vík tagokkal", ami elég sokat elárul földrajzi jellemzőikről. A "foss" vízesést jelent, a "vík" pedig öbölt. Reykjavík jelentése "füstös öböl", amit a sziget felfedezőitől az éppen kitörő vulkán füstje után kapott. Tádám. Máris beszélünk izlandiul. ;)

Vík pontosan a déli part felénél fekszik, így az egy napos kirándulások gyakori felező- vagy végállomása. Egy darab étterem és egy gyapjúgyár/bolt állnak árván, egymást kiegészítve a parton "ez van" opciót nyújtva a turistáknak. Véletlenül se a Balaton hamburgeres és sült hekkes étteremkínálatát képzeljük el. Pici falu, pici választék. (Egyébként meg úgyis mindenki csak wc-t keres). A domboldalon néhány ház, a dombtetőn meg a templom, ennyi. "A déli part legnagyobb városa."

A képek Víkről 2 héttel későbbiek

Summa:
- 11 óra
- 400 km
- 4 kivételével az összes kép e napon készült
- Mindössze egy napos volt a kirándulásunk, de az év minden évszakát végigjártuk: hófúvás, szélvihar, jégeső, napsütés. A táj is pontosan ilyen változatos képet mutat: havas hegyek, szalmás dombok, zöld mohás patakok, szürke sziklák.
- Meglepő módon senkinek semmi baja nem lett! Maximum picuri orrfújás.
- Nagyon ajánlott útvonal! ;)
- Minden megpróbáltatás ellenére vagy épp amiatt funtasztikus volt! :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése