Kalandok a Tűz és Jég országában

2015. április 20., hétfő

9. Reykjavík dióhéjban

Jártál már az izlandi fővárosban?

Nem? Dórival körbesétáltuk.
Annak ellenére, hogy csak 2 napra jött meglátogatni, szerintem egészen sűrűre sikerült a program és sok mindent meg tudtam neki mutatni a sziget érdekes világából. Gasztronómia, a főváros nevezetességei, a leghíresebb spa, és sok sok természeti csoda szerepelt a listánkon. :)

Első benyomások:
- "Nem is mondtad, hogy itt ennyire fúj a szél"
- "Őrülten vezetett a sofőr"
- "Büdi a víz" - Tisztább a csapvíz mint bármelyik palackozott társáé, iható és igen egészséges, viszont a meleg víz tényleg erősen záptojás szagú. :D

1. nap
Városnézés Reykjavíkban és Blue Lagoon

A tapasztalat azt mutatja, egy nap bőven elég a főváros körbejárására.
Perlan-nál, Reykjavík gyöngyénél kezdtük a napot, ami ingyenes kilátóként és elegáns étteremként, kiállítóközpontként működik a helyi reptér közelében. (<Innen egyébként csak belföldre, Grönlandra és a Feröer-szigetekre indulnak járatok.)

Perlan (The Pearl)


Nincsenek távolságok a belvároson belül, minden könnyen elérhető gyalog. 
Egyébként 400korona= 800forint egy buszjegy, csak koronát fogadnak el és nem adnak vissza. Egy átlátszó, perselyszerű üvegdobozba kell bedobnod a pénzt, vagy az előre megváltott jegyed és még akkor sem tud jófej lenni a sofőr, ha szeretne, mert a doboz nem nyitható. Éppen ezért rosszul jársz, ha először bedobsz 360 koronát apróban, majd rájössz, hogy nincs több és még egy 500-t is be kell dobnod..
Ez a látkép^^ a Perlan-tól 
(szép időben) konkrétan az egész városközpontot mutatja, ahol magasan kiemelkedik a Hallgrimskirkja bazaltorgonára emlékeztető világosszürke épülete.ˇˇ


Hallgrimskirkja
Barátságos kis utcák, színes házak és egyre "zsúfoltabb" környezet fogad a központba érve. Mivel az erdők nagy részét több száz éve kiirtották/felhasználták már, a fa igen drága építőanyagnak számít, nem is találkozni vele túl gyakran. A tégla tiltott anyag, mivel törik, ez pedig a gyakori földrengések és vulkánkitörések miatt veszélyes. Betont és üveget gyakran használnak például az egyetemek épületeinél, a városházánál és a koncertteremnél is, illetve színes fémlemezekkel borítják a házakat, amiket könnyű cserélni, vízállóak és biztos még számos praktikus oka van. Híres a város street art-ja is, sok helyen találni graffiti- szerű, de valószínűleg legális falfestéseket. ˇˇ





Laugavegur

Végigsétáltunk a Laugavegur-on, a belváros szuvenírboltoktól, éttermektől és bároktól nyüzsgő főutcáján. Izlandi zászlók, puffinok és jegesmedvék mindenhol. Bár utóbbit indokolatlannak érzem. Nem is él jegesmedve az országban..

Majd megálltunk a belvárosi tónál, ahol hattyú, tőkés réce, és libára emlékeztető mindenféle madárkák boldogítják az utca népét. 

A belvárosi tó, Reykjavíkurtjörn


A helyi ételkülönlegességek természetesen nem maradhattak ki a sorból, így egy lazacos szendviccsel és habos csokitortával ünnepeltük az "Izlandon vagyunk! wohoo :D" ebédet, ráerősítve a leghíresebb helyi bárány hotdoggal. 400 korona a hotdog, 0-24 nyitva van a stand és mindig kígyózik a sor előtte.

Elértünk a Harpa-ig, ami fekete üvegépületével egészen különleges látványt nyújt a fehér hegyek és kék óceán alkotta háttérrel. A Harpa koncerteknek, színi előadásoknak és konferenciáknak ad otthont. Elég elegáns hely, de bárki bemehet körülnézni néhány kép vagy egy kávé erejéig.


Harpa Koncertterem és Konferenciaközpont

A parton továbbsétálva eljutunk a Viking hajó emlékművéig, ahonnan általában szép kilátás nyílik a közeli hegyekre, de épp borús időt fogtunk ki, így a nagy végtelen lett a képünk háttere. :) Talán így még misztikusabb hangulatot adva neki.

Sun Voyager, a viking hajó emlékmű

A délutáni progi pedig a híres Blue Lagoon volt. ˇˇ Szinte nincs olyan turista, aki ne venne pár órás forró fürdőt a Kék Lagúna púderkék, sós vizében. Emlékszem mikor Dóri elküldte a képét: ide mindenképpen el kell mennünk! :D Nem hiába, a top 5 izlandi nevezetesség között van a fürdő.
Reykjavíktól 40 percre, a nemzetközi reptértől csak 10-re, közvetlenül egy geotermikus erőmű mellett található. Az ott fel nem használt, felesleges termál vizet kreatív módon a fürdő fűtésére használják, így annak helyét már távolról is látszó nagy gőzfelhő mutatja.
Kopár fekete sziklák minden irányban, néhol még havasan, máshol már zöldellő mohákkal tarkítva, mi pedig ültünk a kék vízben, a jégesőben-napsütésben, szürke iszappakolással az arcunkon, zöld spenótos-banános-mangós gyümölcslét kortyolgatva. Ez egy olyan pillanat volt, ami csak az emlékezetünkben fog megmaradni, de ott örökre. Nincs fotó, nincs selfie, csak az emlék.

Úszkáltunk, üldögéltünk a forró vízben, gőzben, (talán mondanom sem kell) szélben! Nem meglepő módon havazott, esett és a lemenő nap szikrázó fényét is volt módunk megtapasztalni a 2 óra alatt. Van az izlandiaknak egy mondása: Ha nem tetszik az idő, várj 5 percet és menj ki újra.


Tipp: 
1. Ha nem akarod elhagyni a törölköződ, ne fehér szállodait vigyél, mert mind a 200 vízben ücsörgőnek olyan van. ;)
2. A zuhanyzóban ingyen kipróbálhatod azokat az iszapos- hiperegészséges- gyógyító- kondicionáló samponokat és tusfürdőket, amiknek 100ml-e több ezer forintba kerül a szuvenír boltban. ;)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése